HomeCurrent Affairs QuizDaily Current Affairs Quiz 1st & 2nd January 2023 Part -29

Daily Current Affairs Quiz 1st & 2nd January 2023 Part -29

Daily Current Affairs Quiz by Crack Adda

Daily Current Affairs Quiz 1st & 2nd January 2023

The Current Affairs Quiz section of Crack Adda aims to help aspirants to revise Current Affairs for 1st & 2nd January at ease. The Current Affairs questions and answers cover topics such as Dhanu Yatra’ festival, Nilgiri Tahr, European Molecular Biology Organisation, Election Commission, International Association of Chiefs of Police.

Q1. The ‘Dhanu Yatra’ festival, the largest open-air theatre festival began in which state recently?
(a) Gujarat
(b) Maharashtra
(c) Odisha
(d) Andhra Pradesh

Show Answer
Correct Answer- (c ) Odisha

Explanation: The ‘Dhanu Yatra’ festival, the largest open-air theatre festival began after a gap of two years, in Bargarh in Odisha. The Festival is being held from December 27 to Jan 6, 2023.

Q2. Which state government has launched an initiative for the conservation of the Nilgiri Tahr at a cost of Rs 25.14 crore?
(a) Maharashtra
(b) Tamil Nadu
(c) Gujarat
(d) Andhra Pradesh

Show Answer
Correct Answer- (b) Tamil Nadu

Explanation: The Tamil Nadu government has launched an initiative for the conservation of the Nilgiri Tahr (the State animal) at a cost of Rs 25.14 crore.

Q3. Who among the following was has been named as one of the top talents of Europe in Biology by prestigious European Molecular Biology Organisation (EMBO)?
(a) Sandeep Eswarappa
(b) Srimonta Gayen
(c) Ramray Bhat
(d) Mahima Swamy

Show Answer
Correct Answer- (d) Mahima Swamy

Explanation: The prestigious European Molecular Biology Organisation (EMBO) Young Investigator Network has chosen an Indian scientist to be part of the team, recognizing her as one of the top talents of Europe in Biology. Indian scientist Dr Mahima Swamy who comes from Bengaluru has been one of the most revered experts at the University of Dundee’s School of Life Sciences.

Q4. Election Commission has proposed introduction of ‘remote voting’ for who among the following?
(a) Non Resident Indians
(b) Overseas Citizens of India
(c) International Migrants in India
(d) Domestic Migrants

Show Answer
Correct Answer- (d) Domestic Migrants

Explanation: Election Commission has proposed introduction of ‘remote voting’ for domestic migrants, using a multi-constituency electronic voting machine (EVM) that will retain all security features of the EVMs currently in use.

Q5. Union Minister of Road Transport and Highways Nitin Gadkari inaugurated Zuari bridge in which state/UT of India?
(a) Jammu and Kashmir
(b) Maharashtra
(c) Goa
(d) Karnataka

Show Answer
Correct Answer- (c) Goa

Explanation: Union Minister of Road Transport and Highways Nitin Gadkari inaugurated Goa’s new Zuari bridge. The bridge is an important link between North and South Goa.

Q6. The Uttar Pradesh government has appointed IPS officer _______ as the new Noida Police chief, making her the first woman officer to head a Police Commissionerate in the state.
(a) Laxmi Singh
(b) Renuka Singh
(c) Rashmi Verma
(d) Veenta Devrani

Show Answer
Correct Answer- (a) Laxmi Singh

Explanation: The Uttar Pradesh government has appointed IPS officer Laxmi Singh as the new Noida Police chief, making her the first woman officer to head a Police Commissionerate in the state.

Q7. India’s April-November fiscal deficit widens on-year to ____ of FY23.
(a) 53.9%
(b) 54.9%
(c) 55.9%
(d) 58.9%

Show Answer
Correct Answer- (d) 58.9%

Explanation: The Centre’s full-year target for fiscal deficit stands at ₹16,61,196 crore. The central government’s fiscal deficit widened to ₹9.78 lakh crore in the April-November period, around 58.9% of the Budget Estimates for 2022-2023, data released today by the Controller General of Accounts (CGA) shows

Q8. In 2022, _______ anniversary of indigenously developed payment application BHIM.
(a) 5th
(b) 6th
(c) 7th
(d) 8th

Show Answer
Correct Answer- (b) 6th

Explanation: Sixth anniversary of indigenously developed payment application BHIM (Bharat Interface for Money). It was launched on this day in 2016 by Prime Minister Narendra Modi.

Q9. Which state information commission worst performing in RTI responsiveness?
(a) Kerala
(b) Punjab
(c) Tamil Nadu
(d) Uttar Pradesh

Show Answer
Correct Answer- (c) Tamil Nadu

Explanation: Recently, Satark Nagrik Sangathan (SNS) has released a report card of Responsiveness under RTI (Right to Information) Act 2021-22, which shows that Tamil Nadu has been the worst performing RTI responsiveness, furnishing only 14% of the information sought.

Q10. Which state police has received the International Association of Chiefs of Police (IACP) 2022 Award for the ‘Nijaat’ campaign?
(a) Tripura
(b) West Bengal
(c) Assam
(d) Chhattisgarh

Show Answer
Correct Answer- (d) Chhattisgarh

Explanation: International Association of Chiefs of Police (IACP), the US-based international organization has selected the anti-drug & illicit liquor campaign ‘Nijaat’ of Chhattisgarh police for ‘Leadership in Crime Prevention’ in the institutional category.

Read Related Article:- 

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

DAILY CURRENT AFFAIRS QUIZ

Daily Current Affairs Quiz 22nd February 2023 Part -65

0
Daily Current Affairs Quiz by Crack Adda Daily Current Affairs 22nd February 2023: Daily Current Affairs Update & Daily Quiz For Government Exams: Daily Current Affairs...
DAILY CURRENT AFFAIRS

Current Affairs- 22nd February 2023

0
Current Affairs 2023 by Crack Adda Daily Current Affairs 22nd February 2023: Daily Current Affairs Update & Daily Quiz For Government Exams: Daily Current Affairs: 22nd...
DAILY CURRENT AFFAIRS

Current Affairs- 21 February 2023

0
Current Affairs 2023 by Crack Adda Daily Current Affairs 21 February 2023: Daily Current Affairs Update & Daily Quiz For Government Exams: Daily Current Affairs: 21...
Current Affair Quiz

Daily Current Affairs Quiz 21st February 2023 Part -64

0
Daily Current Affairs Quiz by Crack Adda Daily Current Affairs 21st February 2023: Daily Current Affairs Update & Daily Quiz For Government Exams: Daily Current Affairs...
CURRENT AFFAIRS QUIZ

Daily Current Affairs Quiz 19 & 20 February 2023 Part -63

0
Daily Current Affairs Quiz by Crack Adda Daily Current Affairs 19 & 20 February 2023: Daily Current Affairs Update & Daily Quiz For Government Exams: Daily...