HomeCurrent Affairs QuizDaily Current Affairs Quiz 21st February 2023 Part -64

Daily Current Affairs Quiz 21st February 2023 Part -64

Daily Current Affairs Quiz by Crack Adda

Daily Current Affairs 21st February 2023: Daily Current Affairs Update & Daily Quiz For Government Exams:

Daily Current Affairs Quiz 21st February 2023:

The Current Affairs Quiz section of Crack Adda aims to help aspirants to revise Current Affairs for 21st February 2023 at ease. The Current Affairs questions and answers cover topics such as:

  1. Central Water Commission (CWC)
  2. ChatGPT
  3. Five-day ‘Devi Mahatme’ episode
  4. Rs 4,800 Crore Scheme
  5. World’s largest cricket stadium
  6. disability sector
  7. Fiji
  8. Chile
  9. Ustad Bismillah Khan Yuva Puraskar
  10. VAYULINK

Q1. The Central Water Commission (CWC) has entered into a Memorandum of Agreement (MoA) with _____ for the development of the International Centre of Excellence for Dams (ICED).

(a) IIT Madras

(b) IIT Roorkee

(c) IIT Kharagpur

(d) IIT Bombay

Show Answer
Correct Answer- (b) IIT Roorkee

Explanation: The Central Water Commission (CWC) has entered into a Memorandum of Agreement (MoA) with IIT Roorkee for the development of the International Centre of Excellence for Dams (ICED).

Q2. Lexi’ is the first AI assistant powered by ChatGPT of which country?

(a) France

(b) China

(c) Germany

(d) India

Show Answer
Correct Answer- (d) India

Explanation: Lexi’ is the first AI assistant powered by ChatGPT in India.

Q3. Who composed the five-day ‘Devi Mahatme’ episode, which was an important milestone in the history of Yakshagana literature?

(a) Ganpati Hegde Toti

(b) Bapila Narayan Bhagwat

(c) Ira Gopalakrishna Bhagavatha

(d) Actor Joshi Gokarna

Show Answer
Correct Answer- (b) Bapila Narayan Bhagwat

Explanation: Bapila Narayan Bhagwat composed the five-day ‘Devi Mahatme’ episode, which was an important milestone in the history of Yakshagana literature.

Q4. Govt Approves Rs 4,800 Crore Scheme For Holistic Development Of Border Villages for the financial years 2022-23 to _____.

(a) 2025-26

(b) 2024-25

(c) 2027-28

(d) 2026-27

Show Answer
Correct Answer- (a) 2025-26

Explanation: Govt Approves Rs 4,800 Crore Scheme For Holistic Development Of Border Villages for the financial years 2022-23 to 2025-26.

Q5. Which is the world’s largest cricket stadium?

(a) Eden Gardens

(b) Melbourne Cricket Ground

(c) Narendra Modi Stadium

(d) Shaheed Veer Narayan Singh International

Show Answer
Correct Answer- (c) Narendra Modi Stadium

Explanation: Narendra Modi Stadium in India is the world’s largest cricket stadium.

Q6. The Union Cabinet approved the signing of the MoU between India and _____ for cooperation in the ‘disability sector’.

(a) South Africa

(b) Botswana

(c) Zimbabwe

(d) Lesotho

Show Answer
Correct Answer- (a) South Africa

Explanation: The Union Cabinet approved the signing of the memorandum of understanding (MoU) between the India and Republic of South Africa for cooperation in the ‘disability sector’.

Q7. Who unveiled a bust of Sardar Vallabhai Patel in Fiji’s capital Suva?

(a) S. Jaishankar

(b) Narendra Singh Tomar

(c) Amit Shah

(d) Rajnath Singh

Show Answer
Correct Answer- (a) S. Jaishankar

Explanation: Jaishankar unveiled the bust of Sardar Vallabhai Patel in Fiji’s capital Suva.

Q8. India signed a Memorandum of Understanding (MoU) between India which country for cooperation in the field of agriculture and allied sectors.

(a) Bolivia

(b) Peru

(c) Argentina

(d) Chile

Show Answer
Correct Answer- (d) Chile

Explanation: The Union Cabinet approved the signing of a Memorandum of Understanding (MoU) between India and Chile for cooperation in the field of agriculture and allied sectors.

Q9. Who presented the Ustad Bismillah Khan Yuva Puraskar (UBKYP) 2019, 2020, and 2021, at Meghdoot Theatre Complex, Rabindra Bhavan, New Delhi?

(a) G. Kishan Reddy

(b) Amit Shah

(c) PM Narendra Modi

(d) Nitin Jairam Gadkari

Show Answer
Correct Answer- (a) G. Kishan Reddy

Explanation: Kishan Reddy presented the Ustad Bismillah Khan Yuva Puraskar (UBKYP) 2019, 2020, and 2021, at Meghdoot Theatre Complex, Rabindra Bhavan, New Delhi.

Q10. _____ develops a ‘Vayulink’ platform for steady jammer-proof communication.

(a) Indian Air Force

(b) Indian Navy

(c) Union Public Service Commission

(d) Indian Armed Forces

Show Answer
Correct Answer- (a) Indian Air Force

Explanation: Indian Air Force develops the ‘Vayulink’ platform for steady jammer-proof communication.

Read Related Article:- 

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

DAILY CURRENT AFFAIRS QUIZ

Daily Current Affairs Quiz 22nd February 2023 Part -65

0
Daily Current Affairs Quiz by Crack Adda Daily Current Affairs 22nd February 2023: Daily Current Affairs Update & Daily Quiz For Government Exams: Daily Current Affairs...
DAILY CURRENT AFFAIRS

Current Affairs- 22nd February 2023

0
Current Affairs 2023 by Crack Adda Daily Current Affairs 22nd February 2023: Daily Current Affairs Update & Daily Quiz For Government Exams: Daily Current Affairs: 22nd...
DAILY CURRENT AFFAIRS

Current Affairs- 21 February 2023

0
Current Affairs 2023 by Crack Adda Daily Current Affairs 21 February 2023: Daily Current Affairs Update & Daily Quiz For Government Exams: Daily Current Affairs: 21...
CURRENT AFFAIRS QUIZ

Daily Current Affairs Quiz 19 & 20 February 2023 Part -63

0
Daily Current Affairs Quiz by Crack Adda Daily Current Affairs 19 & 20 February 2023: Daily Current Affairs Update & Daily Quiz For Government Exams: Daily...
DAILY CURRENT AFFAIRS

Current Affairs- 19th & 20th February 2023

0
Current Affairs 2023 by Crack Adda Daily Current Affairs 19 & 20 February 2023: Daily Current Affairs Update & Daily Quiz For Government Exams: Daily Current...