HomeCurrent Affairs QuizDaily Current Affairs Quiz 19 & 20 February 2023 Part -63

Daily Current Affairs Quiz 19 & 20 February 2023 Part -63

Daily Current Affairs Quiz by Crack Adda

Daily Current Affairs 19 & 20 February 2023: Daily Current Affairs Update & Daily Quiz For Government Exams:

Daily Current Affairs Quiz 19th & 20th February 2023:

The Current Affairs Quiz section of Crack Adda aims to help aspirants to revise Current Affairs for 19th & 20th February 2023 at ease. The Current Affairs questions and answers cover topics such as:

  1. Bharat Electronics Limited
  2. First country to pass a law providing Menstrual Leave
  3. World’s First Cloud-Built Demonstration Satellite
  4. Intel
  5. Selection Committee of BCCI
  6. World Pangolin Day 2023
  7. Swaraj Trophy 2021-22
  8. All India Council for Technical Education
  9. Jaguar Land Rover
  10. Ministry of External affairs.

Q1. Which Navratna company in India has signed an MoU with Israel Aerospace Industries (IAI) for the domestic manufacture and supply of its Long-Range Artillery Weapon System (LORA) for the Indian Tri-services?

(a) Bharat Electronics Limited

(b) Hindustan Aeronautics Limited

(c) Oil India Limited

(d) NLC India Limited

Show Answer
Correct Answer- (a) Bharat Electronics Limited

Explanation: Bharat Electronics Ltd (BEL) has signed an MoU with Israel Aerospace Industries (IAI) for the domestic manufacture and supply of its Long-Range Artillery Weapon System (LORA) for the Indian Tri-services.

Q2. Which European country became the first to pass a law providing Menstrual Leave?

(a) Germany

(b) Spain

(c) United Kingdom

(d) Switzerland

Show Answer
Correct Answer- (b) Spain

Explanation: The Spanish government approved a historic law granting paid medical leave to women suffering from severe menstrual pain is the first for any European country.

Q3. Which is the World’s First Cloud-Built Demonstration Satellite?

(a) China 1

(b) Odin

(c) THEMIS

(d) JANUS-1

Show Answer
Correct Answer- (d) JANUS-1

Explanation: World’s First Cloud-Built Demonstration Satellite Launched JANUS-1. JANUS-1 rode on the Indian Space Research Organization’s (ISRO) SSLV-D2 rocket.

Q4. ______ has launched the new Xeon W-3400 and Xeon W-2400 desktop workstation processors (code-named Sapphire Rapids), which are built for professional creators to provide massive performance.

(a) Intel

(b) Bharat Electronics Limited

(c) TSMC India

(d) Masamb Electronics

Show Answer
Correct Answer- (a) Intel

Explanation: Intel has launched the new Xeon W-3400 and Xeon W-2400 desktop workstation processors (code-named Sapphire Rapids), which are built for professional creators to provide massive performance.

Q5. Who was the former chairman of the Selection Committee of BCCI?

(a) Subroto Banerjee

(b) Shiv Sundar Das

(c) Chetan Sharma

(d) Salil Ankola

Show Answer
Correct Answer-(c) Chetan Sharma

Explanation: Chetan Sharma was the former chairman of the Selection Committee of BCCI. Chetan Sharma has resigned from his post following a sting operation conducted by a TV news channel.

Q6. When is World Pangolin Day 2023 observed annually?

(a) First week of January

(b) Second week of January

(c) First week of February

(d) Third Saturday of February

Show Answer
Correct Answer- (d) Third Saturday of February

Explanation: World Pangolin Day 2023 is observed annually on the third Saturday of February. This World Pangolin Day 2023 is observed on 18th February 2023.

Q7. Which district in Kerala won Swaraj Trophy 2021-22 for Best District Panchayat?

(a) Alappuzha

(b) Kannur

(c) Kollam

(d) Idukki

Show Answer
Correct Answer- (c) Kollam

Explanation: Kollam district in Kerala won Swaraj Trophy 2021-22 for Best District Panchayat.

Q8. _____ and the Bureau of Police Research and Development (BPRD) Jointly Launch KAVACH-2023.

(a) All India Council for Technical Education

(b) University Grants Commission

(c) Medical Council of India

(d) Bar Council of India

Show Answer
Correct Answer- (a) All India Council for Technical Education

Explanation: All India Council for Technical Education and the Bureau of Police Research and Development (BPRD) Jointly Launch KAVACH-2023.

Q9. Tata Motors has appointed Rajan Amba as the Managing Director of _____.

(a) Voltas

(b) Jaguar Land Rover

(c) Titan

(d) Indian Hotels Company Limited

Show Answer
Correct Answer- (b) Jaguar Land Rover

Explanation: Tata Motors has appointed Rajan Amba as the Managing Director of Jaguar Land Rover India.

Q10. Which Ministry in India launched the mPassport Police App?

(a) Ministry Corporate Affairs

(b) Ministry of Finance

(c) Ministry of Home Affairs

(d) Ministry of External Affairs

Show Answer
Correct Answer- (d) Ministry of External Affairs

Explanation: The Ministry of External Affairs launched the mPassport Police App

Read Related Article:- 

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

DAILY CURRENT AFFAIRS QUIZ

Daily Current Affairs Quiz 22nd February 2023 Part -65

0
Daily Current Affairs Quiz by Crack Adda Daily Current Affairs 22nd February 2023: Daily Current Affairs Update & Daily Quiz For Government Exams: Daily Current Affairs...
DAILY CURRENT AFFAIRS

Current Affairs- 22nd February 2023

0
Current Affairs 2023 by Crack Adda Daily Current Affairs 22nd February 2023: Daily Current Affairs Update & Daily Quiz For Government Exams: Daily Current Affairs: 22nd...
DAILY CURRENT AFFAIRS

Current Affairs- 21 February 2023

0
Current Affairs 2023 by Crack Adda Daily Current Affairs 21 February 2023: Daily Current Affairs Update & Daily Quiz For Government Exams: Daily Current Affairs: 21...
Current Affair Quiz

Daily Current Affairs Quiz 21st February 2023 Part -64

0
Daily Current Affairs Quiz by Crack Adda Daily Current Affairs 21st February 2023: Daily Current Affairs Update & Daily Quiz For Government Exams: Daily Current Affairs...
DAILY CURRENT AFFAIRS

Current Affairs- 19th & 20th February 2023

0
Current Affairs 2023 by Crack Adda Daily Current Affairs 19 & 20 February 2023: Daily Current Affairs Update & Daily Quiz For Government Exams: Daily Current...