HomeCurrent Affairs QuizDaily Current Affairs Quiz 18 February 2023 Part -62

Daily Current Affairs Quiz 18 February 2023 Part -62

Daily Current Affairs Quiz by Crack Adda

Daily Current Affairs 18 February 2023: Daily Current Affairs Update & Daily Quiz For Government Exams:

Daily Current Affairs Quiz 18th February 2023:

The Current Affairs Quiz section of Crack Adda aims to help aspirants to revise Current Affairs for 18th February 2023 at ease. The Current Affairs questions and answers cover topics such as:

  1. Kerala’s Akbar Kakkattil award
  2. ICC T20 Women’s World Cup
  3. Defence Minister Rajnath Singh
  4. PRASAD Scheme
  5. Aadi Mahotsav
  6. IFFCO Nano Urea Liquid Plants
  7. Trent XWB-97 engines from Air India
  8. 2024 presidential bid
  9. Indian Oil Corporation
  10. Cheetah Reintroduction program

Q1. Who was honored with Kerala’s Akbar Kakkattil award?

(a) T Padmanabhan for Gowri

(b) M Mukundan for Kesavante Vilapangal

(c) MT Vasudevan Nair for Manju

(d) Subhash Chandran for ‘Samudrasila’

Show Answer
Correct Answer- (d) Subhash Chandran for ‘Samudrasila’

Explanation: Writer Subhash Chandran’s novel Samudrashila has been chosen for the Akbar Kakkattil Award instituted by a trust in the memory of the short story writer and novelist from Kozhikode.

Q2. Which is the host country for the ICC T20 Women’s World Cup?

(a) India

(b) England

(c) Pakistan

(d) South Africa

Show Answer
Correct Answer-(d) South Africa

Explanation: The ICC T20 Women’s World Cup is hosted in South Africa from 10th February 2023.

Q3. Who launched the ‘iDEX Investor Hub’ (iIH), under which more than Rs 200 crores had already been pledged by leading Indian investors?

(a) Defence Minister Rajnath Singh

(b) Home Minister Amit Shah

(c) Culture Minster G. Kishan Reddy

(d) Prime Minister Narendra Modi

Show Answer
Correct Answer- (a) Defence Minister Rajnath Singh

Explanation: Defence Minister Rajnath Singh launched the ‘iDEX Investor Hub’ (iIH), under which more than Rs 200 crores had already been pledged by leading Indian investors.

Q4. Which of the following is one of the four pilgrim centers identified by the Ministry of Tourism under the PRASAD Scheme?

(a) Sabarimala Templee

(b) Thirunelli Temple

(c) Maa Chamundeshwari Devi Temple

(d) Sri Padmanabhaswamy Temple

Show Answer
Correct Answer- (c) Maa Chamundeshwari Devi Temple

Explanation: Maa Chamundeshwari Devi Temple is one of the four pilgrim centers identified by the Ministry of Tourism under the PRASAD Scheme.

Q5. ______ inaugurated the National Aadi Mahotsav on 16th February 2023 at Major Dhyan Chand National Stadium, New Delhi.

(a) Union Minister of Tribal Affairs Arjun Munda

(b) Prime Minister Narendra Modi

(c) Minister of State for Tribal Affairs Renuka Saruta

(d) Culture Minister G. Kishan Reddy

Show Answer
Correct Answer- (b) Prime Minister Narendra Modi

Explanation: Prime Minister Narendra Modi inaugurated the National Aadi Mahotsav on 16th February 2023 at Major Dhyan Chand National Stadium, New Delhi.

Q6. Where did Union Minister of Chemicals and Fertilizers Dr. Mansukh Mandaviya Inaugurated IFFCO Nano Urea Liquid Plants?

(a) Phulpur, Uttar Pradesh

(b) Cuttack, Odisha

(c) Jaipur, Rajasthan

(d) Madurai, Tamil Nadu

Show Answer
Correct Answer- (a) Phulpur, Uttar Pradesh

Explanation: Union Minister of Chemicals and Fertilisers Dr. Mansukh Mandaviya Inaugurated IFFCO Nano Urea Liquid Plants at Aonla and Phulpur

Q7. _____ announced an order of Trent XWB-97 engines from Air India.

(a) MG Motors

(b) Skoda

(c) Rolls-Royce

(d) Mercedes Benz

Show Answer
Correct Answer- (c) Rolls-Royce

Explanation: Rolls-Royce announces the order of Trent XWB-97 engines from Air India.

Q8. Who was the first woman to become the Governor of South Carolina and recently launched her 2024 presidential bid?

(a) Samantha Power

(b) Nikki Haley

(c) Besty DeVos

(d) Sarah Thompson

Show Answer
Correct Answer- (b) Nikki Haley

Explanation: Nikki Haley was the first woman to become the Governor of South Carolina and recently launched her 2024 presidential bid.

Q9. When was the Indian Oil Corporation founded?

(a) 30th July 1990

(b) 29th January 1989

(c) 30th June 1956

(d) 30th June 1959

Show Answer
Correct Answer- (d) 30th June 1959

Explanation: The Indian Oil Corporation was founded on 30th June 1959 and is headquartered in New Delhi.

Q10. Under the ambitious Cheetah reintroduction program, 12 cheetahs are to be flown in from _____ on February 18.

(a) Nambia

(b) Zimbabwe

(c) South Africa

(d) China

Show Answer
Correct Answer- (c) South Africa

Explanation: Under the ambitious Cheetah reintroduction program, 12 cheetahs are to be flown in from South Africa on February 18 to India.

Read Related Article:- 

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

DAILY CURRENT AFFAIRS QUIZ

Daily Current Affairs Quiz 22nd February 2023 Part -65

0
Daily Current Affairs Quiz by Crack Adda Daily Current Affairs 22nd February 2023: Daily Current Affairs Update & Daily Quiz For Government Exams: Daily Current Affairs...
DAILY CURRENT AFFAIRS

Current Affairs- 22nd February 2023

0
Current Affairs 2023 by Crack Adda Daily Current Affairs 22nd February 2023: Daily Current Affairs Update & Daily Quiz For Government Exams: Daily Current Affairs: 22nd...
DAILY CURRENT AFFAIRS

Current Affairs- 21 February 2023

0
Current Affairs 2023 by Crack Adda Daily Current Affairs 21 February 2023: Daily Current Affairs Update & Daily Quiz For Government Exams: Daily Current Affairs: 21...
Current Affair Quiz

Daily Current Affairs Quiz 21st February 2023 Part -64

0
Daily Current Affairs Quiz by Crack Adda Daily Current Affairs 21st February 2023: Daily Current Affairs Update & Daily Quiz For Government Exams: Daily Current Affairs...
CURRENT AFFAIRS QUIZ

Daily Current Affairs Quiz 19 & 20 February 2023 Part -63

0
Daily Current Affairs Quiz by Crack Adda Daily Current Affairs 19 & 20 February 2023: Daily Current Affairs Update & Daily Quiz For Government Exams: Daily...