HomeCurrent Affairs QuizDaily Current Affairs Quiz 24th January 2023 Part -46

Daily Current Affairs Quiz 24th January 2023 Part -46

Daily Current Affairs Quiz by Crack Adda

Daily Current Affairs 24th January 2023: Daily Current Affairs Update & Daily Quiz For Government Exams:

Daily Current Affairs Quiz 24th January 2023:

The Current Affairs Quiz section of Crack Adda aims to help aspirants to revise Current Affairs for the 24th of January at ease. The Current Affairs questions and answers cover topics such as:

  1. India’s decacorn club
  2. DGCA
  3. Netaji Subhas Chandra Bose Jayanti
  4. Andaman and Nicobar Islands
  5. International Indian Diaspora,
  6. Green Energy State
  7. STEM innovation and learning center
  8. Badminton Championship
  9. International Craft Summit
  10. UNESCO World Heritage Site

Q1. Which of the following company has recently joined India’s decacorn club after raising $350 million from General Atlantic?

(a) PhonePe

(b) Paytm

(c) Swiggy

(d) Razorpay

Show Answer
Correct Answer- (a) Phonepe

Explanation: Payments app PhonePe has raised $350 million in funding from global growth equity firm General Atlantic at a pre-money valuation of $12 billion.

Q2. Who has been appointed as the Directorate General of Civil Aviation (DGCA) recently?

(a) Arun Kumar

(b) Shrikant Madhav Vaidya

(c) Vikram Dev Dutt

(d) Sandeep Kumar Gupta

Show Answer
Correct Answer- (c) Vikram Dev Dutt

Explanation: The Appointments Committee of the Cabinet on Saturday approved the appointment of Vikram Dev Dutt as the next Directorate General of Civil Aviation (DGCA).

Q3. UNESCO has decided to dedicate 2023 International Day of Education to Afghan girls and women. When is this day celebrated?

(a) 22 January

(b) 24 January

(c) 26 January

(d) 28 January

Show Answer
Correct Answer- (b) 24 January

Explanation: Marking the occasion of the International Day of Education, being held on January 24, the United Nations Educational, Scientific, and Cultural Organization (UNESCO) announced the decision to dedicate the day to girls and women in Afghanistan who have been forcefully stripped of their basic right to education.

Q4. Netaji Subhash Chandra Bose Jayanti or Netaji Jayanti is a national event celebrated in India on ________ as Parakram Diwas.

(a) 21 January

(b) 22 January

(c) 23 January

(d) 24 January

Show Answer
Correct Answer- (c) 23 January

Explanation: Netaji Subhas Chandra Bose Jayanti or Netaji Jayanti is a national event celebrated in India as Parakram Diwas on January 23 to mark the birth of prominent Indian freedom fighter Netaji Subhas Chandra Bose.

Q5. Prime Minister Narendra Modi participated in the naming ceremony of ______ largest unnamed islands of the Andaman and Nicobar Islands.

(a) 21

(b) 22

(c) 23

(d) 24

Show Answer
Correct Answer- (a) 21

Explanation: On Parakram Diwas, Prime Minister Narendra Modi participate in a ceremony to name 21 largest unnamed islands of Andaman & Nicobar Islands.

Q6. The book titled “India’s Knowledge Supremacy: The New Dawn” authored by International Indian Diaspora, has been released globally by ________.

(a) Mohammad Rafiq

(b) Vinayak Dasgupta

(c) Dr. Ashwin Fernandes

(d) Dharmendra Pradhan

Show Answer
Correct Answer- (c) Dr. Ashwin Fernandes

Explanation: A book titled “India’s Knowledge Supremacy: The New Dawn” Written by international Indian expat, Dr Ashwin Fernandes has released globally. This book was launched by Honourable Minister of Education of India Shri Dharmendra Pradhan, at an event at Dr Ambedkar International Centre.

Q7. The Himachal Pradesh government intends to make the state the first green energy state by the end of _______.

(a) 2021

(b) 2022

(c) 2023

(d) 2025

Show Answer
Correct Answer- (d) 2025

Explanation: The Himachal Pradesh government intends to make the state as the first Green Energy State by the end of 2025 by harnessing hydro, hydrogen and solar energy and switching to green products.

Q8. Who inaugurated the first STEM Innovation and Learning Center in Chennai?

(a) Australian Group

(b) American India Foundation

(c) United Nations Organization

(d) Asian Development Bank

Show Answer
Correct Answer- (b) American India Foundation

Explanation: American India Foundation inaugurated the first STEM innovation and learning center.

Q9. Who won the women’s singles final in India Open Badminton Championship?

(a) Un Siang

(b) Akane Yamaguchi

(c) Chen Qingchen

(d) Jia Yifan

Show Answer
Correct Answer- (a) Un Siang

Explanation: Korean sensation Un Siang wins the women’s singles final in the India Open Badminton Championship.

Q10. In which state the ‘International Crafts Summit’ has been inaugurated?

(a) Rajasthan

(b) Karnataka

(c) Odisha

(d) Assam

Show Answer
Correct Answer- (c) Odisha

Explanation: Chief Minister of Odisha, Naveen Patnaik inaugurated an ‘International Craft Summit’ in Jajpur, Odisha.

Read Related Article:- 

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

DAILY CURRENT AFFAIRS QUIZ

Daily Current Affairs Quiz 22nd February 2023 Part -65

0
Daily Current Affairs Quiz by Crack Adda Daily Current Affairs 22nd February 2023: Daily Current Affairs Update & Daily Quiz For Government Exams: Daily Current Affairs...
DAILY CURRENT AFFAIRS

Current Affairs- 22nd February 2023

0
Current Affairs 2023 by Crack Adda Daily Current Affairs 22nd February 2023: Daily Current Affairs Update & Daily Quiz For Government Exams: Daily Current Affairs: 22nd...
DAILY CURRENT AFFAIRS

Current Affairs- 21 February 2023

0
Current Affairs 2023 by Crack Adda Daily Current Affairs 21 February 2023: Daily Current Affairs Update & Daily Quiz For Government Exams: Daily Current Affairs: 21...
Current Affair Quiz

Daily Current Affairs Quiz 21st February 2023 Part -64

0
Daily Current Affairs Quiz by Crack Adda Daily Current Affairs 21st February 2023: Daily Current Affairs Update & Daily Quiz For Government Exams: Daily Current Affairs...
CURRENT AFFAIRS QUIZ

Daily Current Affairs Quiz 19 & 20 February 2023 Part -63

0
Daily Current Affairs Quiz by Crack Adda Daily Current Affairs 19 & 20 February 2023: Daily Current Affairs Update & Daily Quiz For Government Exams: Daily...