HomeCurrent Affairs QuizDaily Current Affairs Quiz 18th January 2023 Part -41

Daily Current Affairs Quiz 18th January 2023 Part -41

Daily Current Affairs Quiz by Crack Adda

Daily Current Affairs 18th January 2023: Daily Current Affairs Update & Daily Quiz For Government Exams:

Daily Current Affairs Quiz 18th January 2023:

The Current Affairs Quiz section of Crack Adda aims to help aspirants to revise Current Affairs for the 18th of January at ease. The Current Affairs questions and answers cover topics such as:

  1. World Economic Forum (WEF) annual meeting
  2. National Startup Day
  3. The Global Risks Report 2023
  4. India Mobile Gaming Report 2022
  5. Women’s IPL
  6. Malaysia Open Super 1000 women’s singles titles
  7. Spanish Super Cup
  8. Richest actor in Asia
  9. ISRO ‘Shukrayaan I’ mission
  10. 21st edition of “Varuna

Q1. What is the theme for the 53rd edition of the World Economic Forum (WEF) annual meeting being held in Davos, Switzerland?

(a) Working Together, Restoring Trust

(b) Cooperation in a Fragmented World

(c) The Great Reset

(d) Globalization 4.0: Shaping a Global Architecture in the Age of the Fourth Industrial Revolution

Show Answer
Correct Answer- (b) Cooperation in a Fragmented World

Explanation: The 53rd edition of the World Economic Forum (WEF) will begins at Davos in Switzerland. The meeting will continue till 20th January. The theme for this year’s WEF meeting is ‘Cooperation in a Fragmented World’.

Q2. When did Prime Minister Narendra Modi announce the establishment of National Startup Day on January 16?

(a) 2018

(b) 2019

(c) 2021

(d) 2022

Show Answer
Correct Answer- (d) 2022

Explanation: In 2022, Prime Minister Narendra Modi announced January 16 as the National Startup Day, to celebrate the spirit of the Indian startup ecosystem. The importance of January 16 is that it was the founding day of the Startup India initiative.

Q3. Which edition of The Global Risks Report 2023 was released by World Economic Forum recently?

(a) 12th

(b) 15th

(c) 18th

(d) 21st

Show Answer
Correct Answer- (c) 18th

Explanation: The World Economic Forum taking place in Davos, Switzerland released the 18th edition of the Global Risk Report 2023 based on the 2022-2023 Global Risks Perception Survey (GRPS) that reveals the cost of living crisis, food supply crisis, energy supply crisis, rising inflation and cyberattacks on critical infrastructure are the major risks, the world is witnessing currently.

Q4. Uttar Pradesh emerged as the top destination for mobile gamers according to India Mobile Gaming Report 2022. Which of the following were the second and third states?

(a) Bihar and West Bengal

(b) Tamil Nadu and Punjab

(c) Maharashtra and Rajasthan

(d) Himachal Pradesh and Odisha

Show Answer
Correct Answer- (c) Maharashtra and Rajasthan

Explanation: Uttar Pradesh has emerged as the top destination for mobile gamers, followed by Maharashtra, Rajasthan, Bihar and West Bengal, according to India Mobile Gaming Report 2022 by gaming platform Mobile Premier League released.

Q5. The Board of Control for Cricket in India (BCCI) has announced that Viacom 18 has grabbed the media rights for the upcoming Women’s IPL for a whopping ________.

(a) Rs 951 crore

(b) Rs 1051 crore

(c) Rs 1151 crore

(d) Rs 1251 crore

Show Answer
Correct Answer- (a) Rs 951 crore

Explanation: The Board of Control for Cricket in India (BCCI) has announced that Viacom 18 have grabbed the media rights for the upcoming Women’s IPL for a whopping Rs 951 crore for five years, pipping other bidders, including Disney Star and Sony, in the auction.

Q6. Who among the following won the Malaysia Open Super 1000 women’s singles titles?

(a) Jia Yifan

(b) Chen Qingchen

(c) Akane Yamaguchi

(d) Baek Hana

Show Answer
Correct Answer- (c) Akane Yamaguchi

Explanation: Akane Yamaguchi has won the Malaysia Open Super 1000 women’s singles titles in Kuala Lumpur, Malaysia.

Q7. _________ have won the Spanish Super Cup for the first time since the competition was revamped and moved to Saudi Arabia with a 3-1 victory over Real Madrid.

(a) Atlético Madrid

(b) Athletic Bilbao

(c) Real Madrid

(d) Barcelona

Show Answer
Correct Answer- (d) Barcelona

Explanation: Barcelona have won the Spanish Super Cup for the first time since the competition was revamped and moved to Saudi Arabia with a 3-1 victory over Real Madrid.

Q8. ________ with his more than three decades of work in the film industry has garnered millions of fans all over the world and an estimated net worth of ₹627 million ($770 million), making him the richest actor in Asia and fourth richest actor all over the world.

(a) Salman Khan

(b) Shah Rukh Khan

(c) Amitabh Bachhan

(d) Akshay Kumar

Show Answer
Correct Answer- (b) Shah Rukh Khan

Explanation: Bollywood actor Shah Rukh Khan with his more than three decades of work in the film industry has garnered millions of fans all over the world and an estimated net worth of ₹627 million ($770 million), making him the richest actor in Asia and fourth richest actor all over the world.

Q9. ISRO ‘Shukrayaan I’ mission to planet Venus reportedly shifted to ________.

(a) 2027

(b) 2028

(c) 2029

(d) 2031

Show Answer
Correct Answer- (d) 2031

Explanation: Sreekumar, the Satish Dhawan Professor at the Indian Space Research Organisation (ISRO) and advisor to its space science program, stated that the organization has not yet received approval from the Indian government for the Venus mission and that, as a result, the mission may be delayed until 2031.

Q10. According to the Ministry of Defence, the 21st edition of “Varuna” the bilateral naval exercise between India and ______ commenced on the western seaboard.

(a) China

(b) USA

(c) Germany

(d) France

Show Answer
Correct Answer- (d) France

Explanation: According to the Ministry of Defence, the 21st edition of  “Varuna” the bilateral naval exercise between India and France commenced on the western seaboard.

Read Related Article:- 

 

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

DAILY CURRENT AFFAIRS QUIZ

Daily Current Affairs Quiz 22nd February 2023 Part -65

0
Daily Current Affairs Quiz by Crack Adda Daily Current Affairs 22nd February 2023: Daily Current Affairs Update & Daily Quiz For Government Exams: Daily Current Affairs...
DAILY CURRENT AFFAIRS

Current Affairs- 22nd February 2023

0
Current Affairs 2023 by Crack Adda Daily Current Affairs 22nd February 2023: Daily Current Affairs Update & Daily Quiz For Government Exams: Daily Current Affairs: 22nd...
DAILY CURRENT AFFAIRS

Current Affairs- 21 February 2023

0
Current Affairs 2023 by Crack Adda Daily Current Affairs 21 February 2023: Daily Current Affairs Update & Daily Quiz For Government Exams: Daily Current Affairs: 21...
Current Affair Quiz

Daily Current Affairs Quiz 21st February 2023 Part -64

0
Daily Current Affairs Quiz by Crack Adda Daily Current Affairs 21st February 2023: Daily Current Affairs Update & Daily Quiz For Government Exams: Daily Current Affairs...
CURRENT AFFAIRS QUIZ

Daily Current Affairs Quiz 19 & 20 February 2023 Part -63

0
Daily Current Affairs Quiz by Crack Adda Daily Current Affairs 19 & 20 February 2023: Daily Current Affairs Update & Daily Quiz For Government Exams: Daily...