HomeCurrent Affairs QuizDaily Current Affairs Quiz 8th & 9th January 2023 Part -34

Daily Current Affairs Quiz 8th & 9th January 2023 Part -34

Daily Current Affairs Quiz by Crack Adda

Daily Current Affairs 8th & 9thJanuary 2023: Daily Current Affairs Update & Daily Quiz For Government Exams:

Daily Current Affairs Quiz 8th & 9th January 2023:

The 3 Current Affairs Quiz section of Crack Adda aims to help aspirants to revise Current Affairs for 8th & 9th January at ease. The Current Affairs questions and answers cover topics such as North East Krishi Kumbha-2023, Best Police Unit’ award, Asia Pacific Postal Union, Securities and Exchange Board of India.

Q1. Union Minister for Agriculture and Farmers’ Welfare Narendra Singh Tomar has inaugurated the three-day ‘North East Krishi Kumbha-2023’ in which state?
(a) Tripura
(b) Sikkim
(c) Assam
(d) Meghalaya

Show Answer
Correct Answer- (d) Meghalaya

Explanation: Union Minister for Agriculture and Farmers’ Welfare Narendra Singh Tomar has inaugurated the three-day ‘North East Krishi Kumbha-2023’ in Meghalaya.

Q2. How many monuments out of 3,693 centrally protected monuments of India have gone missing, as per the report of the Ministry of Culture?
(a) 20
(b) 50
(c) 80
(d) 100

Show Answer
Correct Answer- (b) 50

Explanation: 50 of India’s 3,693 centrally protected monuments have gone untraceable, which flagged a matter of grave concern.

Q3. Which city police has won the ‘Best Police Unit’ award for 2021?
(a) Nagpur Police
(b) Delhi Police
(c) Bhubaneswar Police
(d) Ahmedabad Police

Show Answer
Correct Answer- (a) Nagpur Police

Explanation: Jalna district police and Nagpur city police in Maharashtra have bagged the ‘Best Police Unit’ awards for 2021 in the state.

Q4. Who has been conferred with Assam State’s highest civilian award ‘Assam Baibhav’ for his contribution in cancer treatment?
(a) Dr. V. G. Somani
(b) Dr. S. Eswara Reddy
(c) Dr. P.B.N. Prasad
(d) Dr. Tapan Saikia

Show Answer
Correct Answer- (d) Dr. Tapan Saikia

Explanation: Mumbai-based physician Dr. Tapan Saikia has been honored with the highest state civilian award, ‘Assam Baibhav’, for his contribution to cancer treatment.

Q5. The book, “Revolutionaries: The Other Story of How India Won Its Freedom,” is authored by who among the following?
(a) Kaushik Basu
(b) Bibek Debroy
(c) Sanjeev Sanyal
(d) Ajay Chibber

Show Answer
Correct Answer- (c) Sanjeev Sanyal

Explanation: Noted economist and popular historian Sanjeev Sanyal is set to release his latest book, “Revolutionaries: The Other Story of How India Won Its Freedom,”.

Q6. Who among the following has been appointed as the Secretary General of the Asia Pacific Postal Union (APPU) in January 2023?
(a) P.K. Mishra
(b) Rajiv Gauba
(c) Praveen K. Srivastava
(d) Vinaya Prakash Singh

Show Answer
Correct Answer- (d) Vinaya Prakash Singh

Explanation: India has taken over the leadership of the Asia Pacific Postal Union (APPU) in January 2023. Dr. Vinaya Prakash Singh will take over the charge of Secretary General of the Union for a tenure of 4 years.

Q7. The first-of-its-kind inclusive festival in India, ‘Purple Fest: Celebrating Diversity’ took place in which state of India?
(a) Goa
(b) Maharashtra
(c) Uttar Pradesh
(d) Kerala

Show Answer
Correct Answer- (a) Goa

Explanation: The first-of-its-kind inclusive festival in India, ‘Purple Fest: Celebrating Diversity’ is set to begin in Goa on 5th January.

Q8. Which of the following has become the first online bond platform provider to receive a debt brokerage license from Securities and Exchange Board of India (SEBI)?
(a) FixedIncome
(b) GoldenPi
(c) BondsIndia
(d) CRED

Show Answer
Correct Answer- (b) GoldenPi

Explanation: The Securities and Exchange Board of India has issued a debt broker license to Bengaluru-based fintech firm GoldenPi Technologies.

Q9. The Reserve Bank of India gave its approval to SBI Funds Management Ltd to acquire up to ___________________ stake in Equitas Small Finance Bank through the schemes of SBI Mutual Fund.
(a) 99.99%
(b) 19.99%
(c) 29.99%
(d) 9.99%

Show Answer
Correct Answer- (d) 9.99%

Explanation: The Reserve Bank of India gave its approval to SBI Funds Management Ltd to acquire up to 9.99% stake in Equitas Small Finance Bank through the schemes of SBI Mutual Fund.

Q10. Cirium issued a list of the top-performing global airports of 2022 in which ________ International Airport won the 2nd rank.
(a) Chhatrapati Shivaji Maharaj International Airport
(b) Delhi’s Indira Gandhi International Airport
(c) Bangalore Kempegowda International Airport
(d) Netaji Subhash Chandra Bose International Airport

Show Answer
Correct Answer- (c) Bangalore Kempegowda International Airport

Explanation: Tracking the performance of airports and airlines, Cirium issued a list of the top-performing global airports of 2022 in which Bangalore’s Kempegowda International Airport won the 2nd rank.

Read Related Article:- 

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

DAILY CURRENT AFFAIRS QUIZ

Daily Current Affairs Quiz 22nd February 2023 Part -65

0
Daily Current Affairs Quiz by Crack Adda Daily Current Affairs 22nd February 2023: Daily Current Affairs Update & Daily Quiz For Government Exams: Daily Current Affairs...
DAILY CURRENT AFFAIRS

Current Affairs- 22nd February 2023

0
Current Affairs 2023 by Crack Adda Daily Current Affairs 22nd February 2023: Daily Current Affairs Update & Daily Quiz For Government Exams: Daily Current Affairs: 22nd...
DAILY CURRENT AFFAIRS

Current Affairs- 21 February 2023

0
Current Affairs 2023 by Crack Adda Daily Current Affairs 21 February 2023: Daily Current Affairs Update & Daily Quiz For Government Exams: Daily Current Affairs: 21...
Current Affair Quiz

Daily Current Affairs Quiz 21st February 2023 Part -64

0
Daily Current Affairs Quiz by Crack Adda Daily Current Affairs 21st February 2023: Daily Current Affairs Update & Daily Quiz For Government Exams: Daily Current Affairs...
CURRENT AFFAIRS QUIZ

Daily Current Affairs Quiz 19 & 20 February 2023 Part -63

0
Daily Current Affairs Quiz by Crack Adda Daily Current Affairs 19 & 20 February 2023: Daily Current Affairs Update & Daily Quiz For Government Exams: Daily...