HomeCurrent Affairs QuizDaily Current Affairs Quiz 5th January 2023 Part -32

Daily Current Affairs Quiz 5th January 2023 Part -32

Daily Current Affairs Quiz by Crack Adda

Daily Current Affairs Quiz 5th January 2023:

The Current Affairs Quiz section of Crack Adda aims to help aspirants to revise Current Affairs for 5th January at ease. The Current Affairs questions and answers cover topics such as World Braille Day, Public Provident Fund Account, Vijay Galani, PXIL, SEBI, Power Exchange of India Ltd, The Prohibition of Child Marriage (Amendment) Bill, E-Swachh Bharat Mission (Gramin) phase II programme, etc.

Q1. What is the interest rate applicable on the Public Provident Fund Account (PPF)?

(a) 7.7%

(b) 7.5%

(c) 7.1%

(d) 7.3%

Show Answer
Correct Answer- (c) 7.1%

Explanation: 7.1%. is the interest rate applicable on the Public Provident Fund Account (PPF) for 15-Year.

Q2. What was the profession of Vijay Galani who has passed away recently?

(a) Film Producer

(b) Lyricist

(c) Musician

(d) Scriptwriter

Show Answer
Correct Answer- (a) Film Producer

Explanation: Bollywood film producer Vijay Galani has passed away due to organ failure. He was in his late 50s. Vijay Galani was suffering from blood cancer and was in London for seeking treatment.

Q3. Which country has taken over the rotating presidency of the Council of the European Union for six months beginning January 2022?

(a) Germany

(b) Italy

(c) Netherlands

(d) France

Show Answer
Correct Answer- (d) France

Explanation: France has assumed the rotating presidency of the Council of the European Union with effect from January 01, 2022.The country will continue to hold the EU presidency for the next six months till June 30, 2022

Q4. Which day is commemorated as the World Braille Day annually around the world?

(a) January 03

(b) January 04

(c) January 02

(d) January 05

Show Answer
Correct Answer- (b) January 04

Explanation: The is observed every year on January 04 to commemorate the birth anniversary of Louis Braille, the inventor of Braille.

Q5. What percent stake will be acquired by NTPC in Power Exchange of India Ltd (PXIL)?

(a) 3%

(b) 6%

(c) 4%

(d) 5%

Show Answer
Correct Answer- (d) 5%

Explanation: State-owned power generation company NTPC Ltd. is set to acquire 5 percent equity stake in Power Exchange of India Ltd (PXIL).

Q6. Cricket all-rounder Mohammad Hafeez has announced his retirement from international cricket for which country?

(a) Afghanistan

(b) South Africa

(c) Pakistan

(d) West Indies

Show Answer
Correct Answer- (c) Pakistan

Explanation: Pakistani all-rounder Mohammad Hafeez has announced his retirement from international cricket on January 03, 2022, to end his career spanning more than 18 years.

Q7. Who among the following is the only female representative in the parliamentary standing committee constituted to examine “The Prohibition of Child Marriage (Amendment) Bill, 2021?

(a) Anjana Kumari

(b) Sushmita Dev

(c) Sarojini Singh

(d) Vimla Kashyap

Show Answer
Correct Answer- (b) Sushmita Dev

Explanation: Sushmita Dev was in news recently for being the only female representative in the parliamentary standing committee constituted to examine “The Prohibition of Child Marriage (Amendment) Bill, 2021”.

Q8. Which state having the highest number of villages as ODF plus under the Swachh Bharat Mission (Gramin) phase II programme?

(a) Gujarat

(b) Haryana

(c) Punjab

(d) Telangana

Show Answer
Correct Answer- (d) Telangana

Explanation: Telangana tops other states in the country in having the highest number of villages as ODF plus under the Swachh Bharat Mission (Gramin) phase II programme.

Q9. Which electric vehicle company’s autopilot team was hired Indian-origin Ashok Elluswamy as it’s first employee?

(a) Rivian

(b) Lucid Motors

(c) NIO

(d) Tesla

Show Answer
Correct Answer- (d) Tesla

Explanation: Tesla founder and CEO Elon Musk, disclosed that Indian-origin Ashok Elluswamy was the first employee to be hired for his electric vehicle company’s Autopilot team.

Q10. SEBI’s market data advisory committee will now be chaired by ______.

(a) Prithvi Haldea

(b) S Sahoo

(c) Anuj Kumar

(d) Reena Garg

Show Answer
Correct Answer- (b) S Sahoo

Explanation: SEBI has restructured its advisory committee on market data that recommends policy measures pertaining to areas like securities market data access and privacy. Rejigging its market data advisory committee, Sebi has said the panel will now be chaired by S Sahoo.

Read Related Article:- 

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

DAILY CURRENT AFFAIRS QUIZ

Daily Current Affairs Quiz 22nd February 2023 Part -65

0
Daily Current Affairs Quiz by Crack Adda Daily Current Affairs 22nd February 2023: Daily Current Affairs Update & Daily Quiz For Government Exams: Daily Current Affairs...
DAILY CURRENT AFFAIRS

Current Affairs- 22nd February 2023

0
Current Affairs 2023 by Crack Adda Daily Current Affairs 22nd February 2023: Daily Current Affairs Update & Daily Quiz For Government Exams: Daily Current Affairs: 22nd...
DAILY CURRENT AFFAIRS

Current Affairs- 21 February 2023

0
Current Affairs 2023 by Crack Adda Daily Current Affairs 21 February 2023: Daily Current Affairs Update & Daily Quiz For Government Exams: Daily Current Affairs: 21...
Current Affair Quiz

Daily Current Affairs Quiz 21st February 2023 Part -64

0
Daily Current Affairs Quiz by Crack Adda Daily Current Affairs 21st February 2023: Daily Current Affairs Update & Daily Quiz For Government Exams: Daily Current Affairs...
CURRENT AFFAIRS QUIZ

Daily Current Affairs Quiz 19 & 20 February 2023 Part -63

0
Daily Current Affairs Quiz by Crack Adda Daily Current Affairs 19 & 20 February 2023: Daily Current Affairs Update & Daily Quiz For Government Exams: Daily...