HomeCurrent Affairs QuizDaily Current Affairs Quiz 4th January 2023 Part -31

Daily Current Affairs Quiz 4th January 2023 Part -31

Daily Current Affairs Quiz by Crack Adda

Daily Current Affairs Quiz 4th January 2023:

The Current Affairs Quiz section of Crack Adda aims to help aspirants to revise Current Affairs for 4th January at ease. The Current Affairs questions and answers cover topics such as Prajjwala Challenge, Investor Risk Reduction Access (IRRA) platform, ‘Ministry of Finance’, Vande Bharat Express,  Beneficiaries Conference, Ksheer Bhagya Scheme, etc.

Q1. Which Union Ministry launched the ‘Prajjwala Challenge’?

(a) Ministry of Housing and Urban Affairs
(b) Ministry of Rural Development
(c) Ministry of Home Affairs
(d) Ministry of Agriculture and Farmers Welfare

Show Answer
Correct Answer: (b) Ministry of Rural Development

Explanation: Ministry of Rural Development’s Deendayal Antyodaya Yojana – National Rural Livelihoods Mission (DAY-NRLM) has launched the Prajjwala Challenge. Under the challenge, ideas are invited from individuals, Enterprises, Start-ups, Private Sector, Civil Society and others to transform the rural economy.

Q2. Which institution has urged stock exchanges to set up Investor Risk Reduction Access (IRRA) platform?

(a) RBI
(b) SEBI
(c) NITI Aayog
(d) Supreme Court

Show Answer
Correct Answer: (b) SEBI

Explanation: Markets regulator SEBI has asked stock exchanges to set up an Investor Risk Reduction Access (IRRA) platform The platform will give investors an opportunity to square off their position or cancel pending orders in case of disruption of trading services. There is a rise in instances of glitches in the systems of trading members, some of which lead to the disruption of trading services.

Q3. What is the target for agricultural and processed food products from India for 2022-23?

(a) USD 3.56 billion
(b) USD 13.56 billion
(c) USD 23.56 billion
(d) USD 43.56 billion

Show Answer
Correct Answer: (c) USD 23.56 billion

Explanation: India’s agricultural and processed food products exports rose by 16 percent in the first eight months (April-November) of the current financial year 2022-23 on an annual basis. For the year 2022-23, an export target of $23.56 billion has been fixed for the agricultural and processed food products basket. At present, agricultural exports attained 74 per cent of its annual export target.

Q4. Which Department under the ‘Ministry of Finance’ notifies changes in rates on small savings schemes?

(a) Department of Expenditure
(b) Department of Economic Affairs
(c) Department of Revenue
(d) Department of Financial Services

Show Answer
Correct Answer: (b) Department of Economic Affairs

Explanation: Department of Economic Affairs under the Ministry of Finance notifies changes in rates on small savings schemes. Recently, the government hiked the interest rates on various small savings schemes including senior citizen savings scheme for the January to March quarter. The PPF will continue to earn 7.10%, while Sukanya Samriddhi account scheme will continue to earn 7.6% interest rate.

Q5. New Jalpaiguri, which was in the news related to Vande Bharat Express, is located in which state?

(a) Assam
(b) West Bengal
(c) Andhra Pradesh
(d) Gujarat

Show Answer
Correct Answer: (b) West Bengal

Explanation: Prime Minister Narendra Modi virtually flagged off the Vande Bharat express connecting Howrah and New Jalpaiguri. It is a railway station in Siliguri, West Bengal, and is considered as the gateway to the northeast. The Vande Bharat Express covers a distance of 564 km in 7.45 hours, will save three hours of travel time. The Vande Bharat express will be preferred by tea industry executives and tourists traveling to the Himalayas in North Bengal and Sikkim.

Q6. G Kamala Vardhana Rao has taken over the charge as the CEO of which institution?

(a) myGOV
(b) UIDAI
(c ) FSSAI
(d) FCI

Show Answer
Correct Answer: (c) FSSAI

Explanation: G Kamala Vardhana Rao has taken over the charge as the CEO of food regulator FSSAI (Food Safety and Standards Authority of India). The FSSAI is a statutory body established under the Ministry of Health and Family Welfare. Prior to this, Rao was serving as the Managing Director of Indian Tourism Development Corporation (ITDC), a Miniratna PSU under the Ministry of Tourism.

Q7. Which city is the host of ‘Cooperative Beneficiaries Conference’?

(a) Chennai
(b) Bengaluru
(c) Cochin
(d) Ahmedabad

Show Answer
Correct Answer: (b) Bengaluru

Explanation: Union Minister of Home and Cooperation, Amit Shah addressed the ‘Cooperative Beneficiaries Conference’ in Bengaluru, Karnataka The first cooperative society in the whole country was established in Gadag district of Karnataka in 1905. The Minister announced that one cooperative society will be formed in every panchayat of the country. NABARD, NDDB and the Ministry of Cooperation have prepared an action plan to form 2 lakh new such cooperative societies in three years.

Q8. What is the name of the fund to be launched by the Government of India for catalyzing deep tech start-ups?

(a) Digital India Innovation Fund
(b) Start Up Integration Fund
(c) Deeptech Innovation Fund
(d) Bharat Innovation Fund

Show Answer
Correct Answer: (a) Digital India Innovation Fund

Explanation: The Minister of State for Electronics & Information Technology and Skill Development & Entrepreneurship, Rajeev Chandrasekhar announced Government of India is going to launch a Digital India Innovation Fund. The Fund aims to catalyse Deep-tech Startups. He announced this during his address in the event of ‘New India for Young India: Techade of Opportunities’ program at the Catholic Bishop House Campus in Kerala.

Q9. Ksheer Bhagya scheme is implemented in which state?

(a) Gujarat
(b) Karnataka
(c) Odisha
(d) West Bengal

Show Answer
Correct Answer: (b) Karnataka

Explanation: Union Home and Cooperation Minister Amit Shah inaugurated Mega Dairy at Mandya, Karnataka. The mega dairy inaugurated at a cost of Rs 260 crore would process 10 lakh liters of milk per day and capacity to increase it upto 14 lakh liters per day. To remove malnutrition among children through the Ksheer Bhagya scheme, milk is being provided to 65 lakh children in government schools and 39 lakh children in Anganwadis.

Q10. Which company is acquiring Ford India’s manufacturing plant?

(a) Eicher Motors
(b) Tata Motors
(c) Mahindra and Mahindra Motors
(d) Hyundai Motors

Show Answer
Correct Answer: (b) Tata Motors

Explanation: Tata Motors said the acquisition of Ford India’s manufacturing plant at Sanand through its subsidiary will be completed by January 2023. Tata Passenger Electric Mobility Limited (TPEML) announced that would acquire Ford India’s Sanand plant in Gujarat for around ₹725 crore. The acquisition included the entire land and buildings, vehicle manufacturing plant along with machinery and equipment and the transfer of all eligible employees of FIPL’s vehicle manufacturing operations at Sanand.

Read Related Article:- 

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

DAILY CURRENT AFFAIRS QUIZ

Daily Current Affairs Quiz 22nd February 2023 Part -65

0
Daily Current Affairs Quiz by Crack Adda Daily Current Affairs 22nd February 2023: Daily Current Affairs Update & Daily Quiz For Government Exams: Daily Current Affairs...
DAILY CURRENT AFFAIRS

Current Affairs- 22nd February 2023

0
Current Affairs 2023 by Crack Adda Daily Current Affairs 22nd February 2023: Daily Current Affairs Update & Daily Quiz For Government Exams: Daily Current Affairs: 22nd...
DAILY CURRENT AFFAIRS

Current Affairs- 21 February 2023

0
Current Affairs 2023 by Crack Adda Daily Current Affairs 21 February 2023: Daily Current Affairs Update & Daily Quiz For Government Exams: Daily Current Affairs: 21...
Current Affair Quiz

Daily Current Affairs Quiz 21st February 2023 Part -64

0
Daily Current Affairs Quiz by Crack Adda Daily Current Affairs 21st February 2023: Daily Current Affairs Update & Daily Quiz For Government Exams: Daily Current Affairs...
CURRENT AFFAIRS QUIZ

Daily Current Affairs Quiz 19 & 20 February 2023 Part -63

0
Daily Current Affairs Quiz by Crack Adda Daily Current Affairs 19 & 20 February 2023: Daily Current Affairs Update & Daily Quiz For Government Exams: Daily...