HomeCurrent Affairs QuizDaily Current Affairs Quiz 29th & 30th January 2023 Part -51

Daily Current Affairs Quiz 29th & 30th January 2023 Part -51

Daily Current Affairs Quiz by Crack Adda

Daily Current Affairs 29th & 30th January 2023: Daily Current Affairs Update & Daily Quiz For Government Exams:

Daily Current Affairs Quiz 29th & 30thJanuary 2023:

The Current Affairs Quiz section of Crack Adda aims to help aspirants to revise Current Affairs for the 29th & 30th of January at ease. The Current Affairs questions and answers cover topics such as:

  1. Orange Festival 2023
  2. Bharat Parv
  3. Jupiter Icy Moons Explorer
  4. ChatGPT
  5. World’s first intranasal COVID-19 vaccine
  6. Jal Jeevan Mission
  7. Bilal al-Sudani
  8. Data Privacy Day 2023
  9. General Manager of Central Railway
  10. ‘Nidhi Aapke Nikat’ Programme

Q1. Which of the following state has celebrated the 3rd edition of the annual Orange Festival 2023?

(a) Tripura

(b) West Bengal

(c) Nagaland

(d) Manipur

Show Answer
Correct Answer- (c) Nagaland

Explanation: Nagaland has celebrated the 3rd edition of the annual Orange festival 2023 at Rusoma village, under Kohima district.

Q2. Which ministry has organized the 6-day mega event “Bharat Parv” at Red Fort lawns?

(a) Ministry of Education

(b) Ministry of Tourism

(c) Ministry of Environment and Forests

(d) Ministry of Culture

Show Answer
Correct Answer- (b) Ministry of Tourism

Explanation: Ministry of Tourism organized 6-day mega event “Bharat Parv” at Red Fort lawns. The six-day mega event Bharat Parv will be organized at Red Fort in Delhi from the 26th to the 31st of this month as part of the Republic Day Celebrations.

Q3. The European Space Agency’s Jupiter Icy Moons Explorer (JUICE) will be launched from the agency’s spaceport in French Guiana in which year?

(a) April 2023

(b) September 2024

(c) April 2024

(d) December 2023

Show Answer
Correct Answer- (a) April 2023

Explanation: The European Space Agency’s Jupiter Icy Moons Explorer (JUICE) will be launched from the agency’s spaceport in French Guiana in April 2023.

Q4. Which of the following companies said it is investing USD 10 billion in OpenAI, whose artificial intelligence tool ChatGPT?

(a) Apple

(b) Microsoft

(c) Saudi Aramco

(d) Amazon

Show Answer
Correct Answer- (b) Microsoft

Explanation: Microsoft Corp. is investing $10 billion in OpenAI, whose artificial intelligence tool ChatGPT. The deal will give a boost to Microsoft’s Azure cloud, while providing OpenAI with additional specially designed supercomputers to run its complex AI models and fuel its research.

Q5. Union Health Minister Dr. Mansukh Mandaviya unveiled world’s first intranasal COVID-19 vaccine in New Delhi developed by Bharat Biotech International Limited, the vaccine was named as ________.

(a) COVISHEILD

(b) iNNCOVACC

(c) Zy- CoV-D

(d) Corbevax

Show Answer
Correct Answer- (b) iNNCOVACC

Explanation: Union Health Minister Dr. Mansukh Mandaviya today unveiled world’s first intranasal COVID-19 vaccine, iNNCOVACC in New Delhi. It is developed by Bharat Biotech International Limited in collaboration with Biotechnology Industry Research Assistance.

Q6. _______ Provides Tap Water to 11 Crore Rural Households

(a) Mission Amrit Sarovar

(b) Jal Jeevan Mission

(c) AMRUT 2.O Scheme

(d) PM Krishi Sinchayee Yojna

Show Answer
Correct Answer- (b) Jal Jeevan Mission

Explanation: Jal Jeevan Mission Provides Tap Water to 11 Crore Rural Households.

Q7. US Military raid in _______ killed a key regional leader of the Islamic State group, Bilal al-Sudani.

(a) Kenya

(b) Somalia

(c) Djibouti

(d) Uganda

Show Answer
Correct Answer- (b) Somalia

Explanation: US Military raid in Somalia killed a key regional leader of the Islamic State group, Bilal al-Sudani.

Q8. What is the theme of 2023 Data Privacy Day?

(a) Think Privacy First

(b) Privacy Matters

(c) Stop. Think. Connect

(d) Own Your Privacy

Show Answer
Correct Answer- (a) Think Privacy First

Explanation: The theme for this year is ‘Think Privacy First’. In this digital age, it is pragmatic to prioritize data privacy, both for individuals and businesses.

Q9. Who took charge as General Manager of Central Railway recently?

(a) Ashok Kumar Misra

(b) R.N. Singh

(c) Naresh Lalwani

(d) B G Mallya

Show Answer
Correct Answer- (c) Naresh Lalwani

Explanation: Naresh Lalwani has taken over as the new General Manager of Central Railway. He is a senior officer of the Indian Railway Engineering Service of 1985 batch.

Q10. ________ has launched a massive outreach programme in all districts through revamped ‘Nidhi Aapke Nikat’ programme for expanding its presence across the country.

(a) EPFO

(b) RBI

(c) IRDAI

(d) SEBI

Show Answer
Correct Answer- (a) EPFO

Explanation: Employees’ Provident Fund Organisation, EPFO, launched a massive outreach programme in all the districts through a revamped ‘Nidhi Aapke Nikat’ programme for expanding its presence across the country.

Read Related Article:- 

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

DAILY CURRENT AFFAIRS QUIZ

Daily Current Affairs Quiz 22nd February 2023 Part -65

0
Daily Current Affairs Quiz by Crack Adda Daily Current Affairs 22nd February 2023: Daily Current Affairs Update & Daily Quiz For Government Exams: Daily Current Affairs...
DAILY CURRENT AFFAIRS

Current Affairs- 22nd February 2023

0
Current Affairs 2023 by Crack Adda Daily Current Affairs 22nd February 2023: Daily Current Affairs Update & Daily Quiz For Government Exams: Daily Current Affairs: 22nd...
DAILY CURRENT AFFAIRS

Current Affairs- 21 February 2023

0
Current Affairs 2023 by Crack Adda Daily Current Affairs 21 February 2023: Daily Current Affairs Update & Daily Quiz For Government Exams: Daily Current Affairs: 21...
Current Affair Quiz

Daily Current Affairs Quiz 21st February 2023 Part -64

0
Daily Current Affairs Quiz by Crack Adda Daily Current Affairs 21st February 2023: Daily Current Affairs Update & Daily Quiz For Government Exams: Daily Current Affairs...
CURRENT AFFAIRS QUIZ

Daily Current Affairs Quiz 19 & 20 February 2023 Part -63

0
Daily Current Affairs Quiz by Crack Adda Daily Current Affairs 19 & 20 February 2023: Daily Current Affairs Update & Daily Quiz For Government Exams: Daily...