HomeCurrent Affairs QuizDaily Current Affairs Quiz 19th January 2023 Part -42

Daily Current Affairs Quiz 19th January 2023 Part -42

Daily Current Affairs Quiz by Crack Adda

Daily Current Affairs 19th January 2023: Daily Current Affairs Update & Daily Quiz For Government Exams:

Daily Current Affairs Quiz 19th January 2023:

The Current Affairs Quiz section of Crack Adda aims to help aspirants to revise Current Affairs for the 19th of January at ease. The Current Affairs questions and answers cover topics such as:

  1. Doppler weather radar network
  2. Pentavalent vaccines
  3. Federal Bank Literary Award 2022
  4. Nasa spacecraft
  5. Bharat Bill Payment Operating Unit
  6. Padho Pardesh
  7. Reserve Bank of India
  8. First constitution literate district
  9. National Security Council Secretariat
  10. AI & quantum tech & oceanography

Q1. Union Minister Dr. Jitendra Singh has informed that by which year the entire country will be covered by the Doppler weather radar network to predict extreme weather events more accurately.

(a) 2024

(b) 2025

(c) 2026

(d) 2027

Show Answer
Correct Answer- (b) 2025

Explanation: Union Minister Dr. Jitendra Singh has informed that by 2025, the entire country will be covered by the Doppler weather radar network.

Q2. Recently, India has announced the donation of 12,500 doses of pentavalent vaccines to which country?

(a) Cuba

(b) Ghana

(c) Sudan

(d) Zimbabwe

Show Answer
Correct Answer- (a) Cuba

Explanation: India has announced, the donation of 12,500 doses of pentavalent vaccines to Cuba. The pentavalent vaccine provides protection to a child from five life-threatening diseases Diphtheria, Pertussis, Tetanus, Hepatitis B and Hib.

Q3. Who has received the first-ever Federal Bank Literary Award 2022 for his autobiography ‘Oranweshananthinte Katha’?

(a) Pradeep Kharola

(b) Aryama Sundaram

(c) R Venkataramani

(d) K Venu

Show Answer
Correct Answer- (d) K Venu

Explanation: Noted writer K Venu has bagged the first-ever Federal Bank Literary Award 2022 for his autobiography ‘Oranweshananthinte Katha’.

Q4. Indian Scientists have first identified and reported the solitary waves in the magnetosphere of which planet with the help of high-resolution electric field data recorded by a Nasa spacecraft?

(a) Venus

(b) Mars

(c) Mercury

(d) Jupiter

Show Answer
Correct Answer- (b) Mars

Explanation: The Navi Mumbai-based Indian Institute of Geomagnetism (IIG), an autonomous institute of the Department of Science and Technology (DST), has identified and reported the solitary waves in the Martian magnetosphere with the help of high-resolution electric field data recorded by a Nasa spacecraft.

Q5. Which of the following payments banks has received final approval from the Reserve Bank of India to operate as a Bharat Bill Payment Operating Unit?

(a) Airtel Payments Bank

(b) India Post Payments Bank

(c) Fino Payments Bank

(d) Paytm Payments Bank

Show Answer
Correct Answer- (d) Paytm Payments Bank

Explanation: Paytm Payments Bank has received final approval from the Reserve Bank of India to operate as a Bharat Bill Payment Operating Unit.

Q6. The Ministry of Minority Affairs (MoMA) has discontinued the scheme of interest subsidy on education loans for overseas studies named Padho Pardesh, which of the following banks was the designated nodal bank of the scheme?

(a) Indian Bank

(b) State Bank of India

(c) Canara bank

(d) Union Bank of India

Show Answer
Correct Answer- (c) Canara bank

Explanation: All banks were notified by the Indian Banks’ Association last month about the discontinuation of the Padho Pardesh Interest Subsidy Scheme from 2022-23. The scheme so far was being implemented through Canara Bank, the designated nodal bank.

Q7. The Reserve Bank of India (RBI) said any person looking to acquire more than __________________ stake in a bank will need prior approval from the regulator.

(a) 5 per cent

(b) 10 per cent

(c) 15 per cent

(d) 20 per cent

Show Answer
Correct Answer- (a) 5 percent

Explanation: The Reserve Bank of India (RBI) said any person looking to acquire more than 5 percent stake in a bank will need prior approval from the regulator.

Q8. The Indian district of ________ has become the country’s first constitution-literate district.

(a) Mumbai

(b) Kochi

(c) Dehradun

(d) Lucknow

Show Answer
Correct Answer- (d) Lucknow

Explanation: The Indian district of Kollam has become the country’s first constitution-literate district. The announcement was made by Kerala Chief Minister Pinarayi Vijayan.

Q9. Who was appointed as the Deputy National Security Adviser in National Security Council Secretariat for a period of two years.

(a) Hem Dixit

(b) Pankaj Kumar Singh

(c) Roshan Kumar

(d) Vipin Tiwari

Show Answer
Correct Answer- (b) Pankaj Kumar Singh

Explanation: Retired director general of the Border Security Force (BSF), Pankaj Kumar Singh was appointed as the Deputy National Security Adviser in National Security Council Secretariat for a period of two years.

Q10. India, ______ explore co-op in biotech, AI & quantum tech & Oceanography.

(a) France

(b) Germany

(c) Russia

(d) Australia

Show Answer
Correct Answer- (c) Russia

Explanation: Russian and Indian scientists, representatives of universities and relevant ministries took part in the 12th meeting of the Russian-Indian Working Group on Science and Technology.

Read Related Article:- 

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

DAILY CURRENT AFFAIRS QUIZ

Daily Current Affairs Quiz 22nd February 2023 Part -65

0
Daily Current Affairs Quiz by Crack Adda Daily Current Affairs 22nd February 2023: Daily Current Affairs Update & Daily Quiz For Government Exams: Daily Current Affairs...
DAILY CURRENT AFFAIRS

Current Affairs- 22nd February 2023

0
Current Affairs 2023 by Crack Adda Daily Current Affairs 22nd February 2023: Daily Current Affairs Update & Daily Quiz For Government Exams: Daily Current Affairs: 22nd...
DAILY CURRENT AFFAIRS

Current Affairs- 21 February 2023

0
Current Affairs 2023 by Crack Adda Daily Current Affairs 21 February 2023: Daily Current Affairs Update & Daily Quiz For Government Exams: Daily Current Affairs: 21...
Current Affair Quiz

Daily Current Affairs Quiz 21st February 2023 Part -64

0
Daily Current Affairs Quiz by Crack Adda Daily Current Affairs 21st February 2023: Daily Current Affairs Update & Daily Quiz For Government Exams: Daily Current Affairs...
CURRENT AFFAIRS QUIZ

Daily Current Affairs Quiz 19 & 20 February 2023 Part -63

0
Daily Current Affairs Quiz by Crack Adda Daily Current Affairs 19 & 20 February 2023: Daily Current Affairs Update & Daily Quiz For Government Exams: Daily...