HomeCurrent Affairs QuizDaily Current Affairs Quiz 04 February 2023 Part -56

Daily Current Affairs Quiz 04 February 2023 Part -56

Daily Current Affairs Quiz by Crack Adda

Daily Current Affairs 04 February 2023: Daily Current Affairs Update & Daily Quiz For Government Exams:

Daily Current Affairs Quiz 04th February 2023:

The Current Affairs Quiz section of Crack Adda aims to help aspirants to revise Current Affairs for 04 February 2023 at ease. The Current Affairs questions and answers cover topics such as:

  1. 31st Foundation Day
  2. National Commission for Women
  3. FIH President’s Award
  4. First hydrogen train
  5. 2025 Madrid International Book Fair
  6. 46th International Kolkata Book Fair
  7. Eye Health Programme
  8. CEO of Gujarat Maritime Cluster
  9. Jai Jai Maharashtra Majha
  10. Sahitya Akademi

Q1. Who addressed the 31st Foundation Day of National Commission for Women in Delhi?

(a) President of India, Draupadi Murmu

(b) Prime Minister Narendra Modi

(c) Home Minister Amit Shah

(d) Vice President Jagdeep Dhankhar

Show Answer
Correct Answer-(a) President of India, Draupadi Murmu

Explanation: The President of India Droupadi Murmu addressed the 31st Foundation Day of the National Commission for Women in Delhi

Q2. In which year the National Commission for Women was established?

(a) 1990

(b) 2023

(c) 2022

(d) 1992

Show Answer
Correct Answer- (d) 1992

Explanation: National Commission for women was founded in 1992.

Q3. Who was honored with the FIH President’s Award?

(a) Dilip Tirkey

(b) Tayyab Ikram

(c) VK Pandian

(d) Ignance Tirkey

Show Answer
Correct Answer- (c) VK Pandian

Explanation: VK Pandian was awarded the FIH President’s Award.

Q4. Union Railway Minister confirmed that India’s ______ will come on heritage routes by December 2023.

(a) First hydrogen train

(b) First warship

(c) first steam engine

(d) First eco train

Show Answer
Correct Answer-(a) First hydrogen train

Explanation: India’s 1st Hydrogen train will come by Dec 2023 on Heritage Routes

Q5. Which country will be the theme of the 2025 Madrid International Book Fair?

(a) Malaysia

(b) Sri Lanka

(c) China

(d) India

Show Answer
Correct Answer- (d) India

Explanation: India to be Theme Country at the 2025 Madrid International Book Fair.

Q6. ____ is the theme country at the 46th International Kolkata Book Fair.

(a) China

(b) America

(c) South Korea

(d) Spain

Show Answer
Correct Answer- (d) Spain

Explanation: Spain is the theme country at the 46th International Kolkata Book Fair.

Q7. Which state launched Vision for All School Eye Health Programme?

(a) Goa

(b) Maharashtra

(c) Punjab

(d) Kerala

Show Answer
Correct Answer- (a) Goa

Explanation: Government of Goa Launched Vision for All School Eye Health Program.

Q8. Who has been appointed as the first CEO of Gujarat Maritime Cluster?

(a) Mahadevan Sharma

(b) Mahavir Singh

(c) Madhvendra Singh

(d) Madhav Singh

Show Answer
Correct Answer- (c) Madhvendra Singh

Explanation: Madhvendra Singh is appointed as the First CEO of Gujarat Maritime Cluster.

Q9. Who composed the song Jai Jai Maharashtra Majha?

(a) Raja Badhe

(b) Dattatreya Shankar Davjekar

(c) C. Ramachandra

(d) Ajay-Atul

Show Answer
Correct Answer-(a) Raja Badhe

Explanation: Raja Badhe composed the Jai Jai Maharashtra Majha Song.

Q10. Of. V. Tirumalesh was honored with which award?

(a) Nobel Prize in Literature

(b) Pulitzer Prize

(c) Bharat Ratna

(d) Sahitya Akademi

Show Answer
Correct Answer- (d) Sahitya Akademi

Explanation: K.V. Tirumalesh was awarded with Sahitya Akademi Award.

Read Related Article:- 

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

DAILY CURRENT AFFAIRS QUIZ

Daily Current Affairs Quiz 22nd February 2023 Part -65

0
Daily Current Affairs Quiz by Crack Adda Daily Current Affairs 22nd February 2023: Daily Current Affairs Update & Daily Quiz For Government Exams: Daily Current Affairs...
DAILY CURRENT AFFAIRS

Current Affairs- 22nd February 2023

0
Current Affairs 2023 by Crack Adda Daily Current Affairs 22nd February 2023: Daily Current Affairs Update & Daily Quiz For Government Exams: Daily Current Affairs: 22nd...
DAILY CURRENT AFFAIRS

Current Affairs- 21 February 2023

0
Current Affairs 2023 by Crack Adda Daily Current Affairs 21 February 2023: Daily Current Affairs Update & Daily Quiz For Government Exams: Daily Current Affairs: 21...
Current Affair Quiz

Daily Current Affairs Quiz 21st February 2023 Part -64

0
Daily Current Affairs Quiz by Crack Adda Daily Current Affairs 21st February 2023: Daily Current Affairs Update & Daily Quiz For Government Exams: Daily Current Affairs...
CURRENT AFFAIRS QUIZ

Daily Current Affairs Quiz 19 & 20 February 2023 Part -63

0
Daily Current Affairs Quiz by Crack Adda Daily Current Affairs 19 & 20 February 2023: Daily Current Affairs Update & Daily Quiz For Government Exams: Daily...