HomeCurrent Affairs QuizDaily Current Affairs Quiz 01st February 2023 Part -53

Daily Current Affairs Quiz 01st February 2023 Part -53

Daily Current Affairs Quiz by Crack Adda

Daily Current Affairs 01 February 2023: Daily Current Affairs Update & Daily Quiz For Government Exams:

Daily Current Affairs Quiz 01st February 2023:

The Current Affairs Quiz section of Crack Adda aims to help aspirants to revise Current Affairs for 01 February 2023 at ease. The Current Affairs questions and answers cover topics such as:

  1. NMDC brand ambassador
  2. Czech Republic
  3. Murali Vijay
  4. New Vice Chief of the Indian Air Force
  5. Top prize at the 74th Republic Day parade
  6. New Chief Executive Officer
  7. The Poverty Of Political Economy
  8. India’s G-20 Sherpa
  9. Growth in India
  10. ‘Ladli Bahna’ scheme

Q1. NMDC has appointed whom as its brand ambassador?

(a) Harleen Deol

(b) Nikhat Zareen

(c) Mary Kom

(d) Smriti Mandhana

Show Answer
Correct Answer- (b) Nikhat Zareen

Explanation: NMDC signs up Champion Boxer Nikhat Zareen as its Brand Ambassador. Nikhat Zareen represents the strength, courage, agility and national pride associated with the brand NMDC.

Q2. Retired army general, Petr Pavel was elected as President of which country?

(a) Ireland

(b) Thailand

(c) UK

(d) Czech Republic

Show Answer
Correct Answer- (d) Czech Republic

Explanation: Retired army general, Petr Pavel was elected as President of the Czech Republic. He defeated billionaire businesswoman Andrej Babis.

Q3. Which Indian Cricketer recently has announced his retirement from all forms of international cricket?

(a) Robin Uthappa

(b) Rahul Sharma

(c) Dinesh Kartik

(d) Murali Vijay

Show Answer
Correct Answer- (d) Murali Vijay

Explanation: Veteran Indian opener Murali Vijay has announced his retirement from all forms of international cricket. He last played for India in December 2018 during the Border-Gavaskar Test series against Australia.

Q4. Who has been appointed as the new Vice Chief of the Indian Air Force?

(a) Air Marshal A P Singh

(b) Air Marshal Sandeep Singh

(c) Air Marshal Amar Preet Singh

(d) Air Marshal Harjit Singh Arora

Show Answer
Correct Answer- (a) Air Marshal A P Singh

Explanation: Air Marshal A P Singh has been appointed as the new Vice Chief of the Indian Air Force. He will succeed Air Marshal Sandeep Singh, who will retire from service.

Q5. Which state tableau has won the top prize at the 74th Republic Day parade?

(a) Maharashtra tableau

(b) Punjab Tableau

(c) Uttarakhand Tableau

(d) Uttar Pradesh Tableau

Show Answer
Correct Answer- (c) Uttarakhand Tableau

Explanation: Uttarakhand tableau which showcased the state’s wildlife and religious sites at the 74th Republic Day parade has won the top prize.

Q6. _______ has announced the appointment of Hein Schumacher as its new Chief Executive Officer.

(a) Pepsico

(b) Unilever

(c) Flipkart

(d) Phonepe

Show Answer
Correct Answer- (b) Unilever

Explanation: Unilever has announced the appointment of Hein Schumacher as its new Chief Executive Officer. Hein will replace Alan Jope, who announced in September 2022 his intention to retire from Unilever.

Q7. Name the author of the book “The Poverty Of Political Economy: How Economics Abandoned the Poor”.

(a) Vinayak Patil

(b) Shashi Tharoor

(c) Meghnad Desai

(d) Jigyasa Malik

Show Answer
Correct Answer- (c) Meghnad Desai

Explanation: India-born naturalised British economist Meghnad Desai has authored a new book titled “The Poverty Of Political Economy: How Economics Abandoned the Poor” which highlights how the discipline of economics, since the time it evolved from the late 18th century, systematically kept the interests of the poor at the periphery.

Q8. India’s G-20 Sherpa inaugurates India’s first Model G-20 Summit. Who is the India’s G-20 Sherpa?

(a) Narendra Modi

(b) Rajnath Singh

(c) Amit Shah

(d) Amitabh Kant

Show Answer
Correct Answer- (d) Amitabh Kant

Explanation: India’s G-20 Sherpa Amitabh Kant inaugurates India’s first Model G-20 Summit.

Q9. IMF said growth in India is set to decline from ________ in 2022 to 6.1 per cent in 2023.

(a) 6.4 per cent

(b) 6.5 per cent

(c) 6.6 per cent

(d) 6.8 per cent

Show Answer
Correct Answer- (d) 6.8 per cent

Explanation: IMF said growth in India is set to decline from 6.8 per cent in 2022 to 6.1 per cent in 2023 before picking up to 6.8 per cent in 2024, with resilient domestic demand despite external headwinds.

Q10. Which of the following state governments has launched the ‘Ladli Bahna’ scheme to give Rs 1,000 every month to women from all sections of society who don’t pay income tax?

(a) Gujarat

(b) Assam

(c) Meghalaya

(d) Madhya Pradesh

Show Answer
Correct Answer- (d) Madhya Pradesh

Explanation: The Madhya Pradesh government will give Rs 1,000 every month to women from all sections of society who don’t pay income tax. It’s been named ‘Ladli Bahna’ scheme, following from the ‘Ladli Laxmi’ that is a flagship scheme of the MP government for girls from poor families.

Read Related Article:- 

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

DAILY CURRENT AFFAIRS QUIZ

Daily Current Affairs Quiz 22nd February 2023 Part -65

0
Daily Current Affairs Quiz by Crack Adda Daily Current Affairs 22nd February 2023: Daily Current Affairs Update & Daily Quiz For Government Exams: Daily Current Affairs...
DAILY CURRENT AFFAIRS

Current Affairs- 22nd February 2023

0
Current Affairs 2023 by Crack Adda Daily Current Affairs 22nd February 2023: Daily Current Affairs Update & Daily Quiz For Government Exams: Daily Current Affairs: 22nd...
DAILY CURRENT AFFAIRS

Current Affairs- 21 February 2023

0
Current Affairs 2023 by Crack Adda Daily Current Affairs 21 February 2023: Daily Current Affairs Update & Daily Quiz For Government Exams: Daily Current Affairs: 21...
Current Affair Quiz

Daily Current Affairs Quiz 21st February 2023 Part -64

0
Daily Current Affairs Quiz by Crack Adda Daily Current Affairs 21st February 2023: Daily Current Affairs Update & Daily Quiz For Government Exams: Daily Current Affairs...
CURRENT AFFAIRS QUIZ

Daily Current Affairs Quiz 19 & 20 February 2023 Part -63

0
Daily Current Affairs Quiz by Crack Adda Daily Current Affairs 19 & 20 February 2023: Daily Current Affairs Update & Daily Quiz For Government Exams: Daily...